Ademhaling, er wordt veel over geschreven en ontzettend veel over gezegd. Het schijnt erg belangrijk te zijn maar ik adem toch de hele dag door. Waarom zou ik hier bewuster mee omgaan? Nou heel simpel, we kunnen; drie weken zonder eten, één week zonder slaap, drie dagen zonder water en slechts drie minuten zonder zuurstof. Ik zeg niet dat eerder genoemde overschat zijn maar ik nodig je graag uit een heroverweging te maken omtrent de waarde van onze ademhaling.
Ademhaling wordt aangestuurd vanuit het centrum van ons brein, de hypothalamus. Sterker nog het is dé verbinder tussen onze beweging en ons gevoel en denken. Dit houdt in dat alle beweging, gevoelens en gedachte beginnen met een doorgang in dit gedeelte van het brein. Je herkent vast wel dat als je in een negatief gedachte proces zit en dat je adem stokt, of als je bewust bent van een negatief gevoel je druk bent met van alles behalve rustige ademhaling. Ik heb zelf ervaren dat wanneer ik met boksen onder druk gezet werd dat mijn ademhaling stopte. Bedenk de opsomming van hierboven erbij. Je houdt de situatie vast. Wanneer we het moeilijk krijgen stoppen we met ‘ontspannen’ ademen.
Je brein krijgt constant miljoenen prikkels binnen, die worden gefilterd en daardoor ontstaat ons wereldbeeld en zo ontstaat ons gedrag. We laten prikkels weer los zodat er weer nieuwe binnen kunnen komen. Als we, door bijvoorbeeld moeite met acceptatie van het moment, stoppen met continue ademhaling, houden we als het ware die prikkels vast. Dit zorgt ervoor dat ons systeem blijft waar die is; je blijft vasthouden aan die gedachte, je blijft uren lang in de emotie of je blokkeert misschien zelfs fysiek wel. We kunnen dagen filosoferen, consulteren of professionele hulp vinden om te achterhalen waar het vandaan komt en hoe het op te lossen is maar biologisch gezien is de beste oplossing voor een negatieve prikkel heel simpel, namelijk; ademhaling.
Daarnaast kan je jezelf in een bepaalde ‘stand’ zetten door je ademhaling. Rust is bijvoorbeeld iets wat enkel door- en erg snel met ademhaling te behalen is. Wanneer je een belangrijke prestatie wilt leveren is het fijn als je lichaam ook paraat is voor die taak. Het sleutelwoord is ook weer balans, want het leven is een mix van rust en prestatie, herstel en opbouw. Tussendoor wil je zoveel mogelijk je lichaam in staat stellen optimaal te presteren en dat doe je door hart en brein te laten synchroniseren. Bovenal, door goed te concentreren op je ademhaling denk je aan niets anders. Mocht je toch merken dat je brein doorwerkt en nieuwe gedachte produceert, heel goed! Breng je aandacht terug naar je ademhaling en tadaa je bent aan het mediteren.
Hier de drie benoemde ademhalingsoefeningen;
Rust
Adem in een ratio van 1 op 3 vanuit onder in je buik. Inademen is inspanning van het lijf en uitademing is volledige ontspanning van het lijf. Adem 3 seconde in en 9 seconde uit, verhouding naar keuze. Doe dit voor vier minuten en je zal verschil merken in de mate van rust die je ervaart.
Inspanning
Adem op stevig tempo in en uit vanuit je borst. Je kan 3 sec in en 3 sec uit aanhouden maar zorg ervoor dat het lijkt alsof je gaat hyperventileren. Dit zorgt ervoor dat je energie gaat naar je spieren, bloedsomloop en hartslag. Je kunt een tintelend gevoel en een gevoel van adrenaline ervaren. Zenuwen en belemmerende gedachte verdwijnen en je bent klaar om te presteren.
Hartcohesie
Adem vier seconde in, houdt vier seconde vast. Adem vier seconde uit en houdt vier seconde vast. Hierdoor worden tussen pauzes tussen je hartslagen gelijk. Dit zorgt voor optimale bloedcirculatie en communicatie tussen hart en brein. Je hart communiceert meer met je brein dan andersom en heeft als enige in je lichaam een magnetisch veld. Door je hart coherent te laten lopen trek je, als het ware, de juiste dingen naar je toe.