Ze zijn heel handig maar lang niet altijd waar. Vanuit de evolutie was het handig om sommige dingen aan te nemen zodat we in veiligheid bleven. “Buiten de grot zijn beren dus als ik hier blijf ben ik veilig.” Het is informatie die we voor waar aannemen zonder dat onze zintuigen er bij betrokken worden.  Al onze overtuigingen zijn er om weg te blijven van pijn en naar plezier toe te leven. In het voorbeeld over de grot ging het om levensgevaar, tegenwoordig leven we veilig terwijl onze emoties hetzelfde reageren. Nu is de vraag; levert het in stand houden van jouw waarheid niet meer pijn op als je hierdoor niet verder kan groeien?

Overtuigingen heb je tijdens je leven opgebouwd, ze zijn dus nurture. Je ouders/verzorgers, een docent, een trainer of mensen in je nabije omgeving kunnen gedrag van jou interpreteren en zeggen; “Jouw gedrag is echt zó…”. De observatie kan waar zijn maar dit zegt nooit wat over jouw karakter, zie afbeelding. Want in iedere omgeving vertoon je ander gedrag. Mocht je in een omgeving zijn waar je je op je gemak voelt en volledig kan uiten, zal je vele mooiere kanten van jezelf laten zien ten opzichten van een omgeving waar je niet gewaardeerd wordt en je eigenlijk niet wilt zijn. Als je een goed gevoel krijgt van een omgeving, zal je gedrag bij je passen, je talenten kan je inzetten, de gedragsnormen zijn in overeenstemming moet jouw ethica en je kan ontwikkelen als persoon en wellicht zelfs wel werken aan jouw missie.

Los van het feit dat overtuigingen geen feiten zijn, is het jouw opgebouwde mening. Het heroverwegen van je overtuigingen is van cruciaal belang om vrij door te kunnen groeien. Je bent namelijk veel meer dan je lijf, gedrag, kennis en kunde. Achter iedere gevestigde overtuiging zit een deugdzaam resultaat voor je, je blijft weg van de pijn, maar vaak zijn ze al erg oud en niet meer van toepassing. Niemand heeft namelijk het recht jou in een hokje te stoppen, jijzelf ook niet. Je hebt het recht en de plicht, jouw volledige bijdrage te kunnen leveren aan de wereld. Hokjes werken goed voor herders en hun schapen; alle schapen blijven gezellig bij elkaar en doen geen onverwachte dingen. Leuk voor de herder maar zo heeft het schaap niet door dat die eigenlijk de weide wereld in zou kunnen rennen; ze zijn volledig geconditioneerd. Dat ben ik en jij ook. Dat klinkt wat deprimerend; “Ben ik door mijn overtuigingen écht een schaap en wie is in vredes naam de herder dan?”  De meeste overtuigingen zijn gegeven door anderen tijdens je jeugd. Als je op school niet precies in het hokje paste was dat lastig en moest dat anders. Je hebt dus geleerd je netjes in het gareel te schikken omdat dat werd verwacht. Ons onderwijs systeem is, van oudsher, gericht op loopbandwerknemers en niet op vrije wezens die ieder hun unieke bijdrage aan de wereld dienen te ontdekken en te delen met die wereld. Het is dus niet gek dat we zoveel belemmerende overtuigingen hebben maar wil je die houden?

Hier onder vind je vragen die helpen bij deze vraag.

Oefening; Schrijf vijf belemmerende overtuigingen van jezelf op.

                        (hier mag je voor jezelf best de tijd voor nemen)

Voorbeeld; “Ik ben het succes niet waard omdat ik steeds fouten maak.”

 1. …………………………………………………………………………………………
 2. …………………………………………………………………………………………
 3. …………………………………………………………………………………………
 4. …………………………………………………………………………………………
 5. …………………………………………………………………………………………

Heel goed! Vraag jezelf nu af; Is dit waar? Ben ik hier 100% zeker van?

Kan het tegenovergestelde ook waar zijn?

Schrijf een passende omgekeerde overtuiging op, van bovenstaande overtuigingen;

            Voorbeeld; “Ik ben het succes waard want ik blijf leren van mijn resultaten.”

 1. …………………………………………………………………………………………
 2. …………………………………………………………………………………………
 3. …………………………………………………………………………………………
 4. …………………………………………………………………………………………
 5. …………………………………………………………………………………………

Fijn! Voelt al anders, hé. Is dit nu waar? Nee, het is een overtuiging maar het vormt ons gedrag. Het liefst kies je je overtuigingen zo, dat het je helpt groeien. Waarin belemmerde deze overtuigingen je? Wat had je anders gedaan als je deze overtuiging niet had? Wat wil je, nu je ze hebt omgedraaid, nu gaan oppakken om verder te kunnen groeien?

Formuleer je nieuwe overtuiging zodat je snel kan doorgroeien. Wat wil je doen, laten en altijd onthouden? Schrijf je overtuiging op met behorende actie. Bijvoorbeeld; “ADHD geeft mij energie en zorgt ervoor dat ik snel mijn focus kan wisselen. Ik ga dynamische dagen inplannen zodat ik me altijd scherp en benut voel.”

 1. …………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

 • …………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

 • …………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

 • …………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

 • …………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

Dit gaat je misschien helpen jezelf meer te durven zijn en je motiveren om je te uiten op een manier die bij je past. Je acties en resultaten zullen makkelijker goed verlopen en je zult dichter naar je missie kunnen leven en die sneller behalen. Natuurlijk blijft het onzin, want het zijn geen feiten. Toch kies ik zelf graag wat ik vind in plaats van opgelegde of slechte suggesties van mijn eigen ‘angst-brein’. Je brein wilt altijd gelijk en je hebt zoiets als ‘self fullfilling prophecy’. Wat betekend dat je je eigen verwachting uit laat komen. Sowieso is het voor je persoonlijke geluk in het leven niet aan te raden verwachtingen te hebben. Ook die zijn nooit waar en verwachtingen geven je een verblindende bril, waardoor je naar het leven kijkt. Het zit ook in ons instinct om altijd meer te willen. Wanneer je dit leert te onderdrukken en geniet van waar het moment je brengt, neemt het geluk die je in het leven ervaart exponentieel toe.

“I’m open to the guidance of synchronicity, and don’t let expactations hinder my path.” – Dahai Lama

Hier een overzicht va n overtuigingen die je helpen jezelf de tools te geven om jouw persoonlijke levensmissie te behalen;

Alles gebeurt met een reden en doel, en hier dien ik van te leren.

Ik beschik over alle benodigde middelen om mijn doelen te behalen.

Falen bestaat niet, er zijn alleen resultaten.

Als ik niet het gewenste resultaat krijg, verander ik mijn gedrag.

Mijn communicatie is zo goed als dat die bij de ander over komt.

Ieder handelt vanuit zijn of haar perceptie van wat goed is.

Liefde is het antwoord op tegenslag en beide maken mij sterker.

Succes is afmaken wat je wilt, ook al moeten bergen worden verzet.  

Iedere beklimming begint bij een eerste stap, zolang ik doorloop kom ik er.

Wat zou het voor je betekenen als je hierna gaat leven. Zal je meer of minder uit jezelf halen, zal je meer of minder kunnen betekenen voor anderen? Overtuigingen zijn als een bril waardoor je de wereld ziet, vanaf nu kies jij zelf het montuur én de glazen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *